Frågor och svar -
Gustavsbergs centrum

Nedan hittar du vanliga frågor om detaljplanearbetet för Gustavsbergs centrum. Om du inte får svar på din fråga nedan kan du mejla till projektets kontakt-personer, kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan. Vi publicerar fortlöpande frågor som kan intressera fler.

Hur ser tidplanen ut, när kommer det att hända något med Gustavsbergs centrum?

Innan Gustavsbergs centrum kan förändras och utvecklas, behöver en detaljplan för området tas fram. När en ny detaljplan för Gustavsbergs centrum fått laga kraft kan en utbyggnad av området påbörjas. En detaljplan i denna storlek och med denna komplexitet tar i normalfallet cirka tre till fem år att ta fram. Ett arbete med att ta fram en detaljplan är ännu i ett mycket tidigt skede. Efter kommunens markanvisning av delar av Gustavsbergs centrumområde påbörjas ett mer aktivt planarbete, med start sommar/höst 2024.

Varför tar utvecklingen av Gustavsbergs centrum så lång tid?

I detaljplanearbetet behöver många frågor utredas innan det kan säkerställas att området är lämpligt att utvecklas på det sätt som intentionerna är. I planarbetet behöver också utredas vilka verksamheter som ska finnas i Gustavsbergs centrum, såsom bostäder, lokaler för handel, kulturlokaler, idrottsanläggningar, parkering med mera. Det finns också flera fastighetsägare som behöver samordnas samt intilliggande utvecklingsområden som ska synka med utvecklingen av centrum för att få till en bra helhet och ett centrumområde som är både socialt, ekonomiskt och kalitetsmässigt hållbart över tid.

Varför bygger man ett nytt handelscentrum när det redan finns centrum med handel i hamnen,
i Mölnvik och i Värmdö marknad?

I utvecklingen av Gustavsberg önskas ortens centrala delar stärkas. Ett mål är att planera för bostäder och verksamheter/handel i lägen som har god tillgång till kollektivtrafik och dit många kan gå eller cykla. Att utveckla Gustavsbergs centrum är ett sätt att stärka de centrala delarna av Gustavsberg, att stärka identiteten och öka attraktiviteten i orten i stort.

Vad kommer hända med parkeringsplatserna som idag finns i Gustavsbergs centrum?

Möjligheten att parkera för att besöka centrum, idrottsanläggningar och bostäder i centrum kommer att säkerställas. Parkeringslösningar kommer att utredas under planprocessen.
I dagsläget är det oklart i vilken form parkeringarna kommer finnas i området och hur många som kommer att behövas. Kommunen utgår från att visst samnyttjande av parkerings-platserna är möjligt mellan olika verksamheter i området.

Kommunen kommer att se över om det är lämpligt att samutnyttja idrotts- och infarst-parkering i centrum. Utredning kring isidrottens framtida placering i Gustavsberg pågår i en separat utredning inom kommunen och utifrån vad den resulterar i kommer behovet av parkeringsplatser för idrotten i centrum samt infartsplaceringens lämpligaste placering att studeras vidare.

Kommer befintliga byggnader att rivas?

För närvarande studeras förutsättningarna för att riva delar av de befintliga byggnaderna för att möjliggöra en kvartersstruktur som kan ge bättre förutsättningar för ett levande och attraktivt centrum samt ge bättre möjligheter att ta om hand dagvatten. En del byggnader kommer att bevaras som till exempel teatern som har ett värde för kulturmiljön och områdets identitet. I dagsläget finns inga planer på att riva Hemsös byggnad innehållande bland annat Folktandvården.

Kommunens markanvisning innebär att SPG:s centrumbyggnad på fastighet Ösby 1:42 rivs. Även del av kommunens centrumbyggnad inom fastighet Ösby 1:40 kommer att rivas som en följd av markanvisningen. Dessa ersätts av en trivsam kvartersstruktur och gatunät som kopplar ihop Gustavsbergs centrum med omgivande områden, både för gående och bilister.
Befintliga kvaliteter planeras tillvaratas och ge karaktär åt platsen. Gustavsbergsteatern och de stora uppvuxna ekarna avser bevaras.

Varför låter man inte porslinskvarteren och hamnen vara Gustavsbergs centrum?

Centrum har vissa förutsättningar som gör att det är lämpligt att utveckla med en tät bebyggelse med både bostäder och verksamheter. Gamla fabriksområdet i hamnen är ett kärnområde inom riksintresset för kulturmiljövården. Denna unika kulturmiljö är viktig för Gustavsbergs identitet och ger goda möjligheter för besökare, promenadstråk, restauranger, kulturliv med mera. Däremot finns det inte samma möjligheter att tillföra ny bebyggelse. Gustavsbergs centrum är även knutpunkt för kollektivtrafiken.

Det nya centrumet kommer vara en miljö med en blandning av handel, kulturlokaler, service, bostäder, idrott med mera i ett kollektivtrafiknära läge. En hög kvalitet i tillkommande arkitektur på både byggander och offentliga rum ska bidra till att stärka Gustavsbergs identitet i enlighet med riktlinjer i arkitekturprogrammet. Gustavsbergs centrum ska
utvecklas till ett område att trivas i och känna stolthet över.

Kommer man att bygga ihop Gustavsbergs centrum med hamnen? I dag är det svårt att ta sig mellan dessa platser.

Syftet med kommande och pågående planer såsom Stadsparken och Gustavsbergs centrum är att hamnen och centrum ska knytas samman med attraktiva stråk för gående och cyklister. Även gestaltningsmässigt genom att tillskapa en identitetsskapande miljö i centrala Gustavsberg. Detta är bland annat i linje med arkitekturprogrammets och översiktsplanens riktlinjer om trygga och attraktiva stråk. De höga kulturmiljövärden som finns i området är också viktigt att beakta, såsom bland annat Runda huset.

Går det verkligen att bygga på parkeringsytorna med tanke på att det är gammal sjöbotten och förorenade fyllnadsmassor?

I planprocessen kommer det utredas och säkerställas att marken är lämplig för de ändamål som planeras. I detta arbete ingår till exempel att undersöka markförhållandena.

Hur höga kommer husen att bli?

En lämplig skala på bebyggelsen bedöms i tidigt skede vara fyra till sex våningar. I planarbetet kommer det studeras mer i detalj hur höga hus som är lämpligt i de olika delarna av centrumområdet. En viktig fråga i planarbetet kommer också bli att säkerställa att husen utformas med en välkomnande sockelvåning mot de offentliga huvudstråken.

Kommer Coop och Systemet vara kvar?

En blandning av butiker och målpunkter såsom livsmedelsbutik, apotek och offentlig kommersiell service är viktiga förutsättningar för ett attraktivt och levande centrum som lockar besökare. Kommunen kommer i planarbetet verka för att det ska finnas goda förutsättningar för befintliga verksamheter att finnas kvar och utvecklas i Gustavsbergs centrum.

Kommer kommunen att ställa krav på hållbarhet och klimatsmarta byggnader?

Kommunen har en policy för byggnader med trästomme. Utvecklingen av centrum ska genomsyras av hållbarhet såväl ekologiskt som enonomiskt och socialt. Utvecklingen ska också följa intentionerna i arkitekturprogrammet genom att se över möligheter för återbruk
av byggnadsmaterial, plantering av träd och andra växter och sträva efter en öppen dagvattenhantering. Genom att ge möjlighet för en bredd av verksamheter och funktioner samt planera för attraktiva och trygga offentliga rum ska centrum bli en plats som är välkomnande för alla.

Vad kommer hända med skateparken?

I centrum planeras för platser och vistelseytor för alla, både barn, unga och vuxna. Exakt vilka befintliga platser som kommer finnas kvar och var de ska lokaliseras kommer studeras i planarbetet. Befintliga platser för spontanidrott som är uppskattade kommer i största möjliga mån att värnas om.

Kommer allmänheten, föreningarna och näringsidkarna att få vara med och tycka
till om ny centrumutveckling?

Allmänheten kommer få ta del av förslag till bebyggelse i planarbetets samråds- och granskningsskeden i enlighet med plan- och bygglagen. Som en del i utvecklingsarbetet
hålls också dialog med föreningar, fastighetsägare och andra aktörer i området. Utöver
detta planeras medborgardialog för att få en bild av behov och önskad utveckling och förankra föreslagen utveckling av centrum.

Kommer musikens hus att finnas kvar eller ska den verksamheten flyttas till Kulturhuset i hamnen?

I dagsläget finns inga andra planer än att lokaler för kulturskolans musikverksamhet kommer att finnas kvar i centrum.

Kommer det att byggas något äldreboende i centrum?

Utifrån kontinuerliga behovsanalyser och översyn av planer för äldreboenden på andra platser i Värmdö kommer en bedömning av behovet göras som del i planläggningen av Gustavsbergs centrum.

Kommer det att bli blandade upplåtelseformer med både hyresrätter och bostadsrätter?

Inom hela Gustavsbergsprojektet arbetar kommunen för att få till hyresrätter. I kommande arbete med planering av bebyggelsekvarteren kommer frågan att aktualiseras och möjligheterna för olika upplåtelseformer att diskuteras med byggaktören.

Kommer centrumet att vara öppet under utbyggnadsåren?

Kommunen kommer att främja att nya lokaler ska kunna tillskapas innan befintliga lokaler rivs, så att befintliga verksamheter kan flytta och ha möjlighet att vara kvar i centrum. Kommunen och byggaktören delar ambitionen är att centrum ska kunna hållas öppet under utbyggnadstiden.

Kommer bensinmacken att finnas kvar?

I dagsläget finns inga indikationer på att drivmedelstationen ska flyttas. Det innbär att de bostäder som byggs måste placeras med hänsyn till skyddsavstånd som krävs.

Vad innebär en markanvisning?

En markanvisning ger byggaktören, under en bestämd tid, en option om att ensam förhandla med kommunen om exploatering och marköverlåtelse gällande området. Försäljningen av marken äger rum i ett senare skede, efter att markgenomförandeavtal tecknats i samband med att detaljplanen antas. Ingen av parterna är bundna till att i nästa skede teckna markgenomförande- och överlåtelseavtal.

Kommer det att gå fler bussar när många nya bostäder byggs?

Om antalet resenärer ökar så kommer det att gå fler bussar. Det är Trafikförvaltningen
som ansvarar för busstrafiken och turtätheten och kommunen kommer att involvera Trafikförvaltningen i utvecklingen av centrumområdet.

Hur påverkas trafiken av utvecklingen i Gustavsbergs centrum?

Gatunätet i centrala Gustavsberg planeras att byggas om för att klara de ökande trafik-mängder som blir en följd av den ökade exploateringen. Arbete för att möjliggöra detta
pågår inom kommunen.

Kommer gång- och cykelvägnätet att byggas ut?

Gång- och cykelvägnätet planeras att byggas ut och om för genare och tryggare dragningar.

Har du frågor kontakta projektledare Helena Fältén via mejl helena.falten@varmdo.se eller planarkitekt Linnea Olofsson via mejl linnea.olofsson@varmdo.se, eller via servicecenter
08-570 470 00.