Byggaktör beslutad för markanvisning på Möja och Svartsö

Publicerad

Färja anländer till hamn på Möja. 

Efter en markanvisningsprocess i två steg får A-gruppen invest Sverige AB markanvisning från kommunen gällande bebyggelse av bostäder på de två öarna.

I november 2023 bjöd kommun in byggaktörer att delta i en markanvisning för bostäder på Möja och Svartsö. Markanvisningen är en viktig del i arbetet med det så kallade skärgårdspaket, med mål att få fler permanentboende på och kring kärnöarna. Fler målgrupper ska ha möjlighet att bosätta sig på öarna genom ett mer varierat utbud av bostäder med olika byggnadstyper och upplåtelseformer.

Jag är väldigt glad över besluten om markanvisning på Möja och Svartsö. Det är en viktig leverans i vårt skärgårdspaket för att möjliggöra för fler permanentboende på våra kärnöar genom bostäder som en bredare målgrupp kan efterfråga med en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Jag ser fram emot den fortsatta processen och framdrift så att vi framöver kan välkomna nya skärgårdsbor, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S).

Det kom in ett anbud för Möja och fyra för Svartsö. Alla har bedömts i två steg utifrån hur förslagen anpassats till platsens förutsättningar, genomförbarhet, pris och hur väl det uppfyller Värmdös mål att främja permanentboende. Efter anbudsprocessen har kommunen beslutat att ge uppdraget för båda öarna till A-gruppen invest Sverige AB. De har föreslagit en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Bedömningen är att de kan bygga bostäder med god kvalité och trivsam boendemiljö som anpassas till kulturmiljö, naturmiljö och landskap. A-gruppen har även presenterat en långsiktig plan för att behålla hyresrätterna över tid.

A-gruppen är hedrade över att ha tilldelats markanvisning för bostadsprojekt på Möja och Svartsö. Ambitionen är att skapa hållbara, attraktiva och mångsidiga bostäder som passar in i den unika skärgårdsmiljön. Med många års erfarenhet från utvecklandet av Ljusterö Skärgårdsby hoppas vi på framgångsrika och trevliga projekt även här. Planen är att bygga både småhus i bostadsrättsform och hyresbostäder, vilket tros leda till ett långsiktigt permanentboende. Nu ser vi fram emot att bidra till en levande skärgård, berättar A-gruppens vd Robert Hlawatsch.

Kommunen lyfter fram flera möjliga positiva utfall kopplade till markanvisningen. Finns det fler bostäder där barnfamiljer kan flytta in, finns det också ett större underlag för skolorna på öarna. Fler permanentboende skapar också större efterfrågan på service, vilken kan bidra till kommunens mål att Värmdös företag ska ha goda förutsättningar att verka och utvecklas. Fler invånare i de nya bostäderna kan dessutom innebära fler skatteintäkter.

Vårt mål är att markanvisningarna inte bara ska öka antalet permanentboende, utan även öppna upp för samarbete och gemenskap. Det gynnar i sin tur det lokala näringslivet och främjar hållbar utveckling. Vi strävar efter att skapa en levande skärgårdsmiljö där invånarna känner sig delaktiga och engagerade i samhällslivet, säger Greger Ragnarsson, kontorschef för Värmdös samhällsbyggnadskontor.

Framåt kommer utredningar att göras för att se om det är lämpligt att bebygga området, exempelvis utifrån naturvärden och vattenförsörjning. Det utreds i en bygglovsprocess eller en detaljplaneprocess. Byggaktören står för merparten av kostnaderna i samband med upprättande av en detaljplan eller bygglov. Vid en bygglovsprocess bedöms försäljning av marken kunna påbörjas under 2026, men eventuellt också tidigare än så.