Brunns skola plockar skräp för världshaven

Publicerad

Mentor Joanna Aho plockar skräp med sina elever från klass 4B på Brunns skola.

Mentor Joanna Aho plockar skräp med sina elever från klass 4B på Brunns skola.

För att fira Världshavsdagen och bidra till renare hav har elever på Brunns skola plockat skräp och städat längs vattendraget i ravinen vid Brunnen. Allt för att hindra skräp och plast att nå Östersjön.

Ett friskt hav utan plaster, övergödande ämnen och skräp är viktigt för vårt välbefinnande. Därför vill vi uppmärksamma Världshavsdagen. I år gör vi det med en skräpplockningsdag tillsammans med klass 4B på Brunns skola. Att plocka skräp är enkelt och något vi alla kan bidra med i arbetet för ett friskare hav, säger Jenni Brink Bylund, vattenstrateg.

Under de senaste veckorna har eleverna i årskurs 4 på Brunns skola arbetat med Östersjön och lärt sig om vad vi alla kan göra för att skydda våra hav och hjälpa till att förbättra kvaliteten på Värmdös kustvatten och i världshaven.

Som en praktisk del i lärandet och bidra till miljön och våra hav har klass 4B städat i bäcken, den så kallade ravinen, vid Brunnen. Barnen tyckte att det var roligt och viktigt. De kände sig stolta, säger Joanna Aho, mentor för klassen.

Årskurs 4 har också haft extra fokus på vattenkvaliteten. Eleverna har varit ute på fältstudier för att studera vattnet i bäcken med en vattentestväska.

Med hjälp av vattentestväskan får eleverna möjligheten att utforska vattenmiljön i närområdet, lära sig vad som inverkar på vattenkvaliteten och hur vi själva kan vara med att påverka den i en positiv riktning. Allt för att värna vår fantastiska närmiljö, säger Joanna Aho.

Elever från Brunns skola tar prover av vattnet med vattentestväskan.

Elever från Brunns skola tar prover av vattnet med vattentestväskan.

Joanna Aho menar att initiativ som vattentestväskan och skräpplockningen både skapar engagemang och nyfikenhet.

Forskning visar att vuxna kan påverka barn att bli mer miljöaktiva genom att prata lösningsinriktat och optimistiskt om ämnet. I skolan fokuserar vi på hur vi själva kan vara med att påverka. Genom att studera vattenkvaliteten väcks många frågor som vi söker svar på och när vi lär oss mer vill alla självklart vara med och hjälpa till, till exempel genom att plocka skräp. Barnen förstår varför detta är viktigt och vill bidra, säger Joanna Aho.

Under skräpplockningen hittade barnen bland annat plastflaskor, plastpåsar, glas, kartong och ett stort metallföremål. Tack vare barnen i klass 4B är ravinen nu en trevligare och renare plats.

Skräp som eleverna plockade ur bäcken.

Skräp som eleverna plockade ur bäcken.

Vattentestväskan

Vattentestväskan är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun och Värmdö skärgård Rotary för att öka kunskapen bland skolelever om kommunens vatten och Östersjön.

Kontakta kommunens vattenstrateg om du är lärare i mellanstadiet och är intresserad av att använda vattentestväskan i din undervisning.

Världshavsdagen

  • Världshavsdagen anordnas varje år för att uppmärksamma havens betydelse för oss människor.
  • Havet är en källa till mängder av resurser och ekosystemtjänster som vi människor behöver.
  • Den blåa ekonomin växer! Havets resurser är en stor inkomstkälla för oss människor och här är det viktigt att den biologiska mångfalden förblir stor för att skapa robusthet i ekosystemen och vår försörjning.
  • Haven är också en viktig ”koldioxidsänka” och därför viktig som en del i klimatarbetet.
  • Om ekosystemen i våra hav rubbas av övergödning och höjd temperatur innebär det att funktionerna för att ta upp koldioxid ur atmosfären minskar.

Tips!

Plocka gärna skräp längs stränder och vattendrag. Då hjälper du till med att hindra skräpet att nå Östersjön.